Logo
  • DONALD
  • IZREALSKI START-UP PRODUKUJE WEGAŃSKIE ZAMIENNIKI STEKÓW NA DRUKARKACH 3D

Izrealski start-up produkuje wegańskie zamienniki steków na drukarkach 3D

03.09.2020, 10:12
fot. Instagram
Izraelski start-up opracował metodę
produkcji wegańskiego substytutu steków przy pomocy drukarek 3D
. Powstały w ten sposób zamiennik mięsa ma zużywać mniej wody i emitować mniej gazów cieplarnianych niż hodowla bydła.
Jak donosi Reuters, firma
Redefine Meat
chce skupia się na trudnych do zastąpienia stekach, bo rynek zamienników kiełbasek i mielonego mięsa jest już względnie nasycony.
- Istnieje już cały przemysł oparty na zamiennikach mięsa mielonego. Tradydycyjny przemysł mięsny kręci się jednak wokół
całych kawałków mięsa
- powiedział szef Redefine Meat,
Eshchar Ben-Shitrit
.
Problemem w przypadku pracy nad zamiennikiem steków było znalezienie substytutów podstawowych składników mięsa: mięśni, krwi i tłuszczu. Redefine Meat stawia na mieszankę
białka soi i grochu, oleju kokosowego i oleju słonecznikowego
. Receptura jest objęta tajemnicą, ale jej autorzy zapewniają, że jest
wegańska
.
-
Naszym celem jest zastąpienie krowy
. Każda z naszych maszyn produkuje maksymalnie 250 kilogramów "mięsa" w ciągu doby, czyli tyle, ile można
pozyskać z jednej krowy
- powiedział Ben-Shitrit.
Firma liczy, że jej maszyny staną się częścią tradycyjnego przemysłu mięsnego, a ich produkty uzupełnią ofertę rzeźni. Konkurencyjne dla tradycyjnych steków mają być również ceny gotowych zamienników, które mają wahać się
od 5 do 12 dolarów za funt
.
Zamienniki mięsa są uznawane za bardziej przyjazne dla środowiska, bo ich produkcja
zużywa mniej wody i emituje mniej gazów cieplarnianych
niż hodowla bydła. Przemysł mięsny jest też główną przyczyną wylesiania planety.
- Zapewnianie zdrowszych rozwiązań i jedzenia całej populacji to najlepszy sposób na
walkę ze zmianami klimatu
- podkreśla CEO Redefine Meat.
Firma nadal pracuje nad zwiększeniem wydajności maszyn, licząc, że w przyszłym roku jedna drukarka będzie produkować
20 kilogramów "mięsa" na godzinę
. Wcześniej, bo jeszcze w tym roku, pierwsze zamienniki steków od Redefine Meat mają pojawić się w menu restauracji w
Izraelu, Szwajcarii i Niemczech
.
Eksperci przewidują, że rynek substytutów mięsa do 2026 roku przekroczy wartość
8 miliardów dolarów
. Nad swoimi recepturami pracują nie tylko start-upy z całego świata, ale też korporacje, takie jak
Unilever i Tesco
.
Zobacz też:

Hej, przypominamy tylko:

1. Szanujemy nawet ostrą dyskusję i wolność słowa, ale nie agresję. Przemocowe treści będą usuwane.

2. W komentarzach można swobodnie używać embedów z mediów społecznościowych.

3. Polecamy założenie konta, dzięki temu możesz zobaczyć wszystkie swoje dyskusje w jednym miejscu i dodać coś (👉 Sortownia), co trafi na stronę główną.

4. Jeżeli chcesz Donalda bez reklam, dołącz do naszych patronów: https://patronite.pl/donaldpl

STRONA GŁÓWNA »
NAJLEPSZE KOMENTARZE TYGODNIA