Agenda ONZ ds. handlu
- UNCTAD podaje, że
zmiany klimatu
negatywnie wpływają na produkcję kakao
. Drzewa kakaowe rosną blisko równika i są wrażliwe na zmiany pogody, które zdarzają się coraz częściej. Obecnie sytuację w Afryce Zachodniej, która produkuje trzy czwarte światowego kakao, utrudniają fale upałów i deszczu. Przez trudną sytuację pogodową między lipcem 2022 roku a lutym 2024 roku
ceny kakao wzrosły o 136 procent:
"Ekstremalne warunki pogodowe i zmieniające się wzorce klimatyczne spowodowały tąpnięcie zbiorów, które według przewidywań będą niskie trzeci rok z rzędu, co doprowadzi do zmniejszenia światowych dostaw i wzrostu cen" - napisano w raporcie.
"Zjawisko klimatyczne +El Nino+, charakteryzujące się wyższą temperaturą powierzchni w niektórych częściach Oceanu Spokojnego, spowodowało cieplejszą pogodę i zmianę rozkładu opadów. W Afryce Zachodniej, która produkuje większość światowych dostaw kakao, uprawy są coraz bardziej zagrożone falami upałów, intensywnymi deszczami i innymi zagrożeniami związanymi z klimatem" - dodano.
Organizacja wskazuje jako przykład nadmierne
opady deszczu w Ghanie i Wybrzeżu Kości Słoniowej,
które w czwartym kwartale ubiegłego roku miały doprowadzić do
nasilenia się wirusa obrzęku pędów i choroby czarnych strąków
, która powoduje gnicie i twardnienie strąków kakao. Problem jest ogromny, ponieważ kraje te w latach 2022-2023 wyprodukowały 58 procent światowego kakao. Międzynarodowa Organizacja Kakao podaje, że w sezonie 2023-2024
globalny niedobór kakao wyniesie około 374 000 ton
w porównaniu z 74 000 ton w zeszłym sezonie.