Jeden z największych polskich producentów drobiu SuperDrob we współpracy z Centrum Badawczo-Rozwojowym BioStat
przeprowadził badanie
, w którym zbadał
stosunek Polaków do mięsnych produktów mrożonych
.
Okazuje się, że
najbardziej przychylny stosunek do gotowych dań mrożonych wykazują millenialsi
. SuperDrob w badaniu powołuje się na analizę ResearchAndMarkets.com na temat światowego rynku mrożonek, w której wskazano, że pokolenie millenialsów
jest gotowe do eksperymentowania i inwestowania w nowe produkty
. Oczekuje też przy tym wygody i łatwości w ich użyciu. Jeśli chodzi o
grupę wiekową 60+,
to
wykazuje ona sceptycyzm
odnośnie tego typu dań. Nie korzysta z nich blisko jedna trzecia seniorów - 31,8 procent badanych.
Analitycy ResearchAndMarkets.com prognozują, że segment produktów gotowych na rynku mrożonek w najbliższych latach będzie rósł o 2,5 - 4 procent rocznie.
Jeśli chodzi o powody, dla których klienci decydują się na zakup gotowych dań mrożonych, wśród najczęściej wskazywanych dominuje przekonanie, że
mrożenie stanowi naturalną metodę konserwowania żywności
. Uważa tak prawie 47 procent ankietowanych. Prawie 42 procent respondentów wskazywało na możliwość
zachowania wartości odżywczych i walorów smakowych
przez długi czas. Z kolei blisko jedna trzecia badanych - 32,3 procent uważa, że dzięki mrożeniu
unika wyrzucania przeterminowanej żywności
.
- Dzięki procesowi mrożenia zachowujemy dobrej jakości produkt przez długi czas oraz możemy pozwolić sobie na większą elastyczność w planowaniu posiłków - tłumaczy Portalowi Spożywczemu dr inż. Beata Przygoda, Kierownik Pracowni Wartości Odżywczej Żywności w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego.
-
Wygodne dania mrożone odpowiadają oczekiwaniom konsumentów, którzy chętnie wybierają produkty bezpieczne dla zdrowia, cechujące się dobrą wartością odżywczą
. Dodatkowo mają mniej tłuszczu, gdyż ich proces smażenia trwa jedynie 30-40 sekund, a w domu można odgrzać je w piekarniku bez dodatku oleju. Dostępność metody IQF - szybkiego, indywidualnego mrożenia sprawia, że produkty zachowują świeżość i jakość po rozmrożeniu - dodaje.