Wczoraj rząd zaprezentował
plan odmrażania gospodarki
, który ma objąć praktycznie wszystkie branże. 4 maja otworzą się sklepy w galeriach handlowych, 8 maja hotele a 15 maja ogródki w lokalach gastronomicznych.
W trakcie
majówki
obostrzenia dotyczące m.in. branży gastronomicznej i hotelarskiej wciąż jednak obowiązują i - jak zapowiada
główny inspektor sanitarny
- ich przestrzeganie będzie dalej
skrupulatnie kontrolowane
.
- Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej - w przypadku prowadzenia działalności niezgodnie z przepisami rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie ustanowienia określonych nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem epidemii oraz naruszeń wymagań przepisów higieniczno-sanitarnych - będą
podejmować działania zgodnie ze swoimi kompetencjami,
a próby omijania zakazów lub ich lekceważenia - nie będą akceptowane - mówi szef GIS
Krzysztof Saczka
w rozmowie z PAP.
Krzysztof Saczka
prosi o rozwagę i respektowanie obostrzeń
.
- Dziękuję wszystkim, którzy mimo uciążliwości podchodzą do ograniczeń z powagą i zrozumieniem oraz uwzględniają w swoim postępowaniu kontekst etyczny, jakim jest ponoszenie odpowiedzialności za zdrowie swoje, bliskich, a także wszystkich obywateli.