W Anglii 4 lipca dojdzie do
odmrożenia sektora gastronomicznego i hotelarsko-turystycznego
. Zgodnie z wytycznymi rządu, lokale będą musiały
zbierać informacje o klientach i przechowywać je przez 21 dni
.
O ile gromadzenie nazwisk i danych kontaktowych w przypadku hoteli lub pensjonatów nie powinno sprawiać problemów, w w pubach sprawa może poważną niedogodnością. Zbieranie informacji ma na celu
łatwiejszą identyfkację lokalnych ognisk epidemii
.
Ukłonem w stronę właścicieli barów i restauracji ma być za to zmniejszenie minimalnego dystansu między klientami z 2 metrów do 1 metra. Takie rozwiązanie sprawi, że
opłacalne będzie ponowne otwarcie 3/4 lokali
, a nie 1/3, jak szacowano w świetle dotychczasowych obostrzeń.
Dodatkowe zalecenia dla pubów, barów i restauracji obejmują wprowadzenie ruchu jednokierunkowego, korzystanie z systemu rezerwacji tam, gdzie to możliwe, ograniczenie liczby klientów, korzystanie z oddzielnego wejścia i wyjścia oraz zamawianie przez aplikację, a nie tylko przy barze.