Amerykańska firma
Impossible Foods
z Doliny Krzemowej zaprezentowała na targac
h CES 2019 w Las Vegas
nową wersję pierwszego na świecie
w pełni ekologicznego, syntetycznego burgera
.
Jego najważniejszym składnikiem jest
syntetyczny hem
. To on nadaje mięsny smak i odpowiednią teksturę. Jak przekonuje dyrektor firmy,
jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia
.
Hem odpowiada w organizmach za transport tlenu wewnątrz organizmu. Obecny jest w prawie każdym żywym organizmie, ale Impossible Food uzyskuje go z
soi i zmodyfikowanych genetycznie drożdży
.
Ci, którzy mieli okazję spróbować eko-burgera podczas targów w Las Vegas twierdzą, że
smakuje jak prawdziwa wołowina
. Badania wskazują, że
ma tyle samo żelaza i białka
, ale mniej cholesterolu i kalorii niż porównywalny burger zwierzęcy.
Eko-burger Impossible Food
otrzymał już zezwolenie od Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i trafi do sprzedaży jeszcze w 2019 roku.
Zdaniem ekspertów,
eko-żywność może być ważnym elementem walki z problemem głodu na świecie
. Może też przyczynić się decydująco do redukcji emisji gazów cieplarnianych.
W firmy produkujące syntetyczną żywność chętnie inwestują m.in.
Bill Gates
,
Richard Branson
i
Jeff Bezos
.