fot. East News
Z okazji 103. rocznicy urodzin Jana Pawła II rzeszowscy cukiernicy przygotowali
wielką papieską kremówkę
. Ciasto, które miało 103 metry długości, zostało podzielone na 14 tysięcy porcji, które rozdano wiernym po mszy w kościele Świętego Krzyża.
Cukiernicy z Rzeszowa co roku pieką ulubiony przysmak Karola Wojtyły, żeby upamiętnić rocznicę jego urodzin, a także wizytę papieża w stolicy Podkarpacia w 1991 roku. Za każdym razem kremówka jest o jeden metr dłuższa.
W tym roku cukiernicy przygotowali ciasto już po raz czternasty. Do przygotowania ogromnej kremówki wykorzystano
2 tony składników
. Produkcja wystartowała już w środę, ponieważ ciasto francuskie wymaga chłodzenia, wielokrotnego składania i wałkowania. Nie zabrakło także rodzynek i rumu w waniliowym kremie.
Kremówka ze względów logistycznych powstała w dwóch cukierniach. Pieniądze na składniki pozyskano od rzeszowskich rzemieślników, urzędu miasta, samorządu województwa oraz warszawskiego Stowarzyszenia Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy Rzeczypospolitej Polskiej.