Fot.: pasja1000 - Pixabay / Fot.: ivabalk - Pixabay / Fot.: Taste Atlas
Międzynarodowy przewodnik kulinarny
Taste Atlas
postanowił zbadać, które z polskich potraw są
najmniej smaczne
i cieszą się najmniejszym zainteresowaniem turystów. W wyniku głosowania użytkowników portalu wyłoniono 75 najmniej zachęcających dań, wśród których znalazły się m.in. zrazy, makowiec czy pieczarki marynowane.
Najgorzej oceniona została jednak
czernina
, czyli zupa, której podstawowymi składnikami są zaprawiany octem rosół oraz zwierzęca krew. W opinii internautów potrawa zasłużyła na 2,5 gwiazdki w pięciopunktowej skali. Nieco lepiej została oceniona
kiełbasa parówkowa
, której przyznano 2,8 gwiazdki.
Podium trzech najmniej cenionych polskich potraw zamyka natomiast
pieczeń z mięsa mielonego
, która dostała 2,9 gwiazdki. Taką samą ocenę uzyskał
żymlok
, czyli tradycyjna śląska kaszanka.
Klasyczna kiełbasa
tego typu uzyskała z kolei 3,3 gwiazdki i zajęła dziesiąte miejsce w rankingu.
Wśród polskich potraw, które zostały uznane za niesmaczne, znalazły się również desery. Na jedenastym miejscu w zestawieniu znalazła się
kutia
, która wchodzi w skład wschodniosłowiańskiej wieczerzy wigilijnej. Dostała ona od internautów 3,3 gwiazdki. Na mniej niż 4 punkty zasłużyły również
babka
,
makowiec
oraz
rurki z kremem
.
Spośród polskich potraw wyodrębniono również te zupy, które zdaniem internautów są najmniej godne uwagi. Na trzynastym miejscu w rankingu znalazła się
kartoflanka
, do której oprócz ziemniaków można dodać warzywa, grzyby czy wędzone mięso. Nieco bardziej optymistycznie oceniono
zupę jarzynową
,
szczawiową
oraz
rybną
, a także
chłodnik
.
Niedawno pisaliśmy o tym, że Taste Atlas opracował ranking
stu
najsmaczniejszych kuchni świata
, w którym polskie potrawy zajęły jedenaste miejsce. Wówczas za najpopularniejsze dania uznano
pączki
,
pierogi
oraz
gołąbki
.