Komitet ds. Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO wpisał
francuską bagietkę oraz serbską rakiję ze śliwek
na Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego.
Serbska śliwowica, czyli šljivovica, jest wytwarzana w tym kraju od wieków z lokalnie uprawianych śliwek. Alkohol do dziś jest spożywany w miejscowych społecznościach, mimo ekspansji nowoczesnych gorzelni.
To właśnie Ministerstwo Kultury Serbii złożyło wniosek o nominację dla śliwowicy w 2021 roku.
"Propozycja odzwierciedlała cały proces: od uprawy śliwek po produkcję rakiji oraz to, jak powszechna jest to tradycja, a także, jak może być ona kontynuowana w dzisiejszych czasach" - argumentował serbski resort.
Eksperci UNESCO postanowili docenić "praktyki społeczne i wiedzę związana z przygotowaniem i stosowaniem serbskiej śliwowicy" i uznać je jako przykład ważnej tradycji kulturowej.
Kandydatura francuskiej bagietki została ogłoszona marcu 2021 roku. Piekarze od lat starali się o rejestrację pieczywa jako niematerialnego dziedzictwa kulturowego. W 2018 roku prezes Narodowej Konfederacji Francuskich Piekarni i Cukierników Dominique Anract nawet spotkał się w tej sprawie z prezydentem Emmanuelem Macronem.
Zdaniem byłej minister kultury Roselyne Bachelot, bagietka jest "żywym elementem naszego dziedzictwa" zdolnym do
zjednoczenia Francuzów
.