Logo
  • DONALD
  • KONTROLA POLSKICH KEBABÓW: STWIERDZONO NIEPRAWIDŁOWOŚCI W 80% LOKALI

Kontrola polskich kebabów: stwierdzono nieprawidłowości w 80% lokali

24.07.2023, 16:37
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) zaprezentowała wyniki kontroli, jaką objęto lokale gastronomiczne sprzedające popularne
kebaby
. Działania kontrolne przeprowadzono w pierwszym kwartale tego roku, a w ich ramach sprawdzono 109 miejsc na terenie całego kraju. Okazało się, że w 89 z nich czyli
w 81,7%
wykryto różnego rodzaju nieprawidłowości.
IJHARS skupiła się głównie na lokalach serwujących kebaby w bułkach, plackach, tortillach czy boksach. Sprawdzano zarówno oznakowanie dań, jak i ich skład w laboratorium. Na 98 poddanych
analizie laboratoryjnej
dań, w 53 przypadkach (54,1%) stwierdzono nieprawidłowości. Dotyczyły one m.in. braku w oferowanym daniu zadeklarowanego gatunku mięsa (np. baraniny) albo obecności w daniu niedeklarowanego surowca mięsnego (np. kurczaka w daniu z zadeklarowaną wołowiną).
139 dań podjęto natomiast kontroli w zakresie
oznakowania
. Nieprawidłowości stwierdzono w przypadku 104 z nich, czyli w 74,8%. W tym zakresi IJHARS zwraca uwagę na różne problemy. Pierwszym z nich jest podmiana asortymentu czyli sytuacja, w której użyto innego składnika niż zadeklarowany, np. serwowano inne mięso lub ser sałatkowy zamiast prawdziwej fety. Kolejna nieprawidłowość, jaką wykryto w niektórych lokalach, to nieprawidłowa nazwa dania, np. poprzez niewskazanie gatunku mięsa lub wprowadzanie w błąd nazwą potrawy.
W wielu przypadkach kontrola wykazała również problemy z dostępnością w lokalach
wykazu składników
. W niektórych miejscach takie wykazy, w których można byłoby sprawdzić skład np. pod kątem substacji alergennych, były zupełnie niedostępne. W innych były umieszczane w miejscach niedostępnych dla klientów. W jeszcze innych wykazy były niepełne, brakowało w nich listy wszystkich składników, np. pomijano te, których użyto do produkcji sosów. 
W związku z wykrytymi nieprawidłowościami w sumie wystawiono
48 decyzji administracyjnych
nakładających kary pieniężne na kwotę
63,2 tys. zł.
39 z nich na kwotę 58,6 tys. zł dotyczyło wprowadzania do obrotu zafałszowanych wyrobów. 
IJHARS informuje, że była to pierwsza tego typu kontrola w lokalach sprzedających kebaby i że tego typu działania będą kontynuowane.
"Stwierdzono, że chcąc zapewnić ochronę praw i interesów konsumenta uzasadnione jest prowadzenie dalszych kontroli jakości handlowej w placówkach gastronomicznych, w czasie których szczególną uwagę należy zwracać na sposób przekazywania konsumentom informacji na temat środków spożywczych, jak również na prawidłowość realizacji zawartych w nich deklaracji" - podaje inspekcja.

Hej, przypominamy tylko:

1. Szanujemy nawet ostrą dyskusję i wolność słowa, ale nie agresję. Przemocowe treści będą usuwane.

2. W komentarzach można swobodnie używać embedów z mediów społecznościowych.

3. Polecamy założenie konta, dzięki temu możesz zobaczyć wszystkie swoje dyskusje w jednym miejscu i dodać coś (👉 Sortownia), co trafi na stronę główną.

4. Jeżeli chcesz Donalda bez reklam, dołącz do naszych patronów: https://patronite.pl/donaldpl

STRONA GŁÓWNA »
NAJLEPSZE KOMENTARZE TYGODNIA