fot. Flickr @maciey24
Unia Europejska
postanowiła wprowadzić
zakaz sprzedaży chipsów bekonowych
. Powodem mają być wyniki badań, które wskazują na
toksyczność
jednej z substancji dodawanej do tego przysmaku. Zakazane mają być także inne przekąski zawierające aromaty dymu wędzarniczego.
Aromaty przypominające wędzony smak powstają w procesie pirolizy, który polega na oczyszczaniu dymu w celu usunięcia szkodliwych składników np. smoły. W ten sposób powstaje płynny dym, który dodawany jest do różnego rodzaju przekąsek i gotowych produktów.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) prowadził badania, które potwierdziły
genotoksyczność
(czyli uszkadzanie materiału genetycznego - przyp. red.) tych substancji lub wykazały, że nie można jej wykluczyć. Sama genotoksyczność może z kolei prowadzić do powstawania nowotworów.
Oprócz chipsów i różnego rodzaju przekąsek o smaku bekonowym zakazana zostanie także
sprzedaż tradycyjnie wędzonych szynek, serów i ryb, a okres wycofywania wyznaczono na pięć lat.
W przypadku stosowania aromatu wędzarnianego okres ten wyniesie dwa lata.