Logo
  • DONALD
  • WŁOSKA GASTRONOMIA PO ODMROŻENIU ODNOTOWAŁA 50 PROC. SPADEK WPŁYWÓW

Włoska gastronomia po odmrożeniu odnotowała 50 proc. spadek wpływów

12.06.2020, 11:58
Trzy tygodnie po odmrożeniu branży gastronomicznej
włoskie bary i restauracje notują ponad 50-procentowy spadek wpływów
. Ich trudna sytuacja wynika przede wszystkim z 
braku zagranicznych turystów
.
Jak informuje PAP, we Włoszech pracę wznowiło
89% restauracji i 95% barów
. Pierwsze z nich obecnie notują wpływy niższe o 54%, a drugie - o niemal połowę. Mniejsze zainteresowanie gastronomią przełożyło się na fakt, że
tylko co trzeci lokal utrzymał liczbę personelu sprzed pandemii
. Tyle samo biznesów gastronomicznych zredukowało liczbę pracowników o połowę.
Około 2,5% lokali gastronomicznych nadal się nie otworzyło. Jeszcze gorzej ma się branża hotelarska, w której
działalność wznowiło tylko 25% ośrodków
. I w tym przypadku powodem spadku wpływów jest brak turystów, szczególnie tych zagranicznych. 
Zobacz też:

Hej, przypominamy tylko:

1. Szanujemy nawet ostrą dyskusję i wolność słowa, ale nie agresję. Przemocowe treści będą usuwane.

2. W komentarzach można swobodnie używać embedów z mediów społecznościowych.

3. Polecamy założenie konta, dzięki temu możesz zobaczyć wszystkie swoje dyskusje w jednym miejscu i dodać coś (👉 Sortownia), co trafi na stronę główną.

4. Jeżeli chcesz Donalda bez reklam, dołącz do naszych patronów: https://patronite.pl/donaldpl

STRONA GŁÓWNA »
NAJLEPSZE KOMENTARZE TYGODNIA