We wtorek pod
budynkiem Kongresu Deputowanych w Madrycie odbył się antyrządowy protest,
w którym wzięło udzia
ł 200 szefów kuchni
, miedzy innymi kilkudziesięciu zdobywców gwiazdek przewodnika Michelin.
Protestujący twierdzą, że rząd Pedro Sancheza, wprowadzając restrykcyjne przepisy dotyczące epidemii koronawirusa
doprowadził do osłabienia branży hotelarskiej i gastronomicznej
.
Szef kuchni Juanjo Lopez podczas protestu oskarżył centrolewicowy rząd Hiszpanii o podejmowanie decyzji w sprawie branży gastronomicznej i hotelarskiej, bez uprzednich konsultacji z ich przedstawicielami. Podkreślił także, że cała
branża liczy na wsparcie w wychodzeniu z kryzysu s
powodowanego przez pandemię koronawirusa.
Uczestnicy protestu szacują, że
obroty hotelarstwa i gastronomii stanowią 6,2 procent PKB Hiszpanii
, a w branży zatrudnionych jest łącznie1,7 mln obywateli Hiszpanii.
Premier Hiszpanii ogłosił w sobotę, że
od 1 lipca wszyscy przybywający do Hiszpanii turyści nie będą musieli odbywać dwutygodniowej kwarantanny
. Zaapelował także, by branża gastronomiczno-hotelarska już teraz rozpoczęła przygotowania do przyjmowania turystów.