Fot. East News
Klienci coraz chętniej skłaniają się ku markom własnym, szukając oszczędności. Mało tego -
ponad jedna czwarta
(27%)
konsumentów
deklaruje, że przez kolejne 6 miesięcy
ma zamiar kupować takie produkty jeszcze częściej
. Tak wynika z raportu "Behavioral Change", zbierającego informacje o nawykach konsumpcyjnych klientów, opublikowanego przez Consumer Panel Services GfK.
Zgodnie z wynikami tych badań, wartość sektora marek własnych na polskim rynku wzrosła o 19% rok do roku, a w 2023 przekroczyła 50 mld złotych. Jest to trend, który utrzymuje się od kilku lat, ponieważ
konsumenci uważają te produkty za równie wartościowe
, co markowe, a przy okazji tańsze.
Jednak jeśli klienci mieliby wybrać między dwoma równie jakościowymi produktami o porównywalnej cenie, to 57% z nich zdecydowałoby się na markowe logo, odrzucając private label. Jest to sygnał dla producentów, by utrzymywać konkurencyjne ceny, ponieważ decyzje zakupowe są obecnie napędzane poziomem inflacji i chęcią ograniczania wydatków z domowego budżetu.
- W sytuacji, kiedy konsumenci mają do wyboru dwa produkty z których oba spełniają potrzebę, są satysfakcjonujące pod względem jakości i w tej samej cenie, to aż 57 proc. z nich włoży do koszyka produkt markowy. Jedynie 18 proc. wybierze markę własną. Jeśli producenci chcą skutecznie konkurować o koszyki nabywców, to muszą zachować konkurencyjne ceny. Mają one gigantyczne znaczenie dla konsumentów - podsumowuje Szymon Mordasiewicz ekspert Consumer Panel Services GfK.
Oczywistymi liderami w zakresie oferty marek własnych są dyskonty, takie jak Biedronka i Lidl. Z kolei sklepy convenience, takie jak Żabka, zyskują na rozwijaniu produktów własnych z zakresu gotowego jedzenia i dań na wynos.