Rząd zdecydował o
zniesieniu akcyzy na cydry oraz perry
. Zmiana w przepisach ma wejść w życie od 1 października. Obecnie ta grupa wyrobów objęta jest stawką akcyzy w wysokości
97 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu.
W uzasadnieniu projektu napisano, że zmiana ta wzmocni konkurencyjność wśród alkoholi niskoprocentowych. Dzięki temu ceny tych trunków mogą
spaść o około 10 procent
:
"Wzmocni to konkurencyjność na rynku alkoholi o niskiej zawartości alkoholu oraz stworzy ofertę do spożywania fermentowanych napojów winiarskich o niższej zawartości alkoholu, które zostały wytworzone na bazie jabłek i gruszek. Proponowana zmiana zwiększy również konkurencyjność cydru i perry o zawartości alkoholu do 5 proc. objętości alkoholu w stosunku do piwa oraz mieszanek piwa z napojami bezalkoholowymi. Zmiana pozytywnie wpłynie również na rozwój rynku cydru i perry, które są wytwarzane z owoców krajowych, głównie jabłek. Szacuje się, że powyższa regulacja spowoduje obniżenie cen detalicznych cydru i perry o około 10 proc." - napisano w uzasadnieniu projektu.
Jak podaje bankier.pl po zmianach za 0,75-litrową butelkę cydru klasycznego, który obecnie kosztuje 14,50 zł, klienci zapłacą ok. 13 zł. Od teraz zarówno cydr i perry
nie będą musiały być akcyzowane
:
"Zmiana ta jest istotna szczególnie dla najmniejszych producentów tych wyrobów. Zniesienie banderol dla takich wyrobów przyczyni się również do zbliżenia rozwiązań prawnych w stosunku do produktów substytucyjnych - tj. piw oraz mieszanin piwa z napojami bezalkoholowymi" - podkreślają autorzy projektu.
Decyzja ta być może ucieszy
polskich sadowników
, którzy są największym producentem jabłek w UE. Według danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowego Instytutu Badawczego zbiory jabłek w 2022 r. w Unii Europejskiej wyniosły 11,9 mln ton, z czego
4,2 mln tony
wyprodukowała Polska.
Co ciekawe mimo tego, że Polska stoi jabłkami, to w naszym kraju cydr nie jest popularnym trunkiem. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w 2021 r. produkcja cydru wynosiła 5 mln litrów. Co oznacza, że przeciętny
Polak wypija szklankę cydru rocznie.
Dla porównania przeciętny Anglik ok. 16 litrów.
W projekcie ustawy oszacowano, że dzięki zmianom produkcja cydru i perry mogłaby wzrosnąć do poziomu 50-70 mln litrów w skali roku. Miałoby to się przełożyć na zagospodarowanie 70-90 tys. ton jabłek.