Logo
  • DONALD
  • BRANŻA GASTRO WRACA DO FORMY PO PANDEMII, ROŚNIE POPULARNOŚĆ FOODTRUCKÓW I POSIŁKÓW ZAMAWIANYCH ONLINE

Branża gastro wraca do formy po pandemii, rośnie popularność foodtrucków i posiłków zamawianych online

27.07.2024, 08:00
fot. East News
Z danych, jakie udało się zebrać
Rzeczpospolitej
, wynika, że polska branża gastronomiczna najtrudniejszy czas ma za sobą. Rozkwit przechodzić ma szczególnie sektor gastronomicznych placówek mobilnych, czyli tzw.
foodtrucków
.
Dane Dun&Bradstreet Poland, zgromadzone specjalnie dla
Rzeczpospolitej
, pokazują, że w ciągu ostatnich sześciu miesięcy polski rynek gastronomiczny rozszerzył się o 2,6 tys. restauracji, punktów ruchomych, firm cateringowych i barów. Liczby sygnalizują, że branża gastronomiczna zaczyna stawać na nogi po kryzysie związanym z pandemią koronawirusa.
-
Najszybciej rosnącym sektorem polskiej gastronomii jest branża ruchomych placówek gastronomicznych
, m.in. popularnych foodtrucków, która w ostatnim półroczu wzbogaciła się o blisko 600 punktów, co oznacza wzrost w porównaniu z końcem 2023 roku o 11%. To tyle samo, ile wyniosła dynamika w całym 2023 roku - mówi cytowany przez dziennik
Tomasz
Starzyk
, rzecznik Dun&Bradstreet Poland.
Mimo rosnącej popularności foodtrucków niemały sukces odnosić mają również te firmy, które odpowiadają za
usługi cateringowe
,
gastronomię hotelową
oraz
jedzenie na dowóz
. Liczba nowo przybyłych podmiotów specjalizujących się w tego typu świadczeniach ma być jednak dużo niższa niż w przypadku gastronomicznych punktów mobilnych lub stacjonarnych.
- Rynek restauracji wzbogacił się o nieco ponad 1,4 tys. punktów, a o blisko 120 punktów wzrósł rynek firm cateringowych - dodaje.
Wzrost liczby punktów gastronomicznych sugeruje pozytywne zmiany, do jakich dochodzi w poszkodowanej przez pandemię branży. Koronawirus najbardziej dotknął placówki serwujące dania na miejscu, których obecnie przybywa.
"Szybka odbudowa potencjału branży restauracyjnej możliwa była dzięki charakterystycznej dla tej działalności
elastyczności
. Szybki wzrost liczby restauracji po zakończeniu pandemii jest w dużej części efektem powrotu do branży restauratorów, którzy zdecydowali się zawiesić lub zamknąć działalność w czasie pandemicznego kryzysu" - tłumaczy raport
Banku Ochrony Środowiska
.
Zobacz też:

Hej, przypominamy tylko:

1. Szanujemy nawet ostrą dyskusję i wolność słowa, ale nie agresję. Przemocowe treści będą usuwane.

2. W komentarzach można swobodnie używać embedów z mediów społecznościowych.

3. Polecamy założenie konta, dzięki temu możesz zobaczyć wszystkie swoje dyskusje w jednym miejscu i dodać coś (👉 Sortownia), co trafi na stronę główną.

4. Jeżeli chcesz Donalda bez reklam, dołącz do naszych patronów: https://patronite.pl/donaldpl

STRONA GŁÓWNA »
NAJLEPSZE KOMENTARZE TYGODNIA