Fot.: Katedra Zoologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu - Facebook / Fot.: @blickpixel - Pixabay
Z wstępnych wyników liczenia przedstawicieli populacji
bocianów
, które odbywa się w Europie raz na 10 lat, wynika, że
Polska utraciła 10% tych ptaków
względem stanu z poprzedniego badania. Powodem tej sytuacji ma być nastawienie społeczeństwa do sposobów produkcji i korzystania z żywności.
Wstępnie opracowane dane pokazują, że w przeciągu 10 lat ubyło około
4 tysięcy prac bocianów białych
. Ptakom tym mają nie sprzyjać nasilająca się susza ani rozwój rolnictwa. W związku z działaniami człowieka znikają
łąki
,
pastwiska
,
tereny
podmokłe
czy
nieużytki
, które stwarzały niegdyś bardzo korzystne warunki bytowe dla bocianów.
Istotną kwestią ma być również fakt, że w obliczu zmieniającego się środowiska bociany nie mają skąd czerpać pożywienia, dlatego często żywią się tym, co znajdą na
wysypiskach odpadów
. Choć znajdą tam sporo żywności, to taka dieta może mieć negatywny wpływ na zdrowie zwierząt i przyczyniać się do ich wyginięcia.
- To nie jest coś, nie ma kosztów dla organizmu - tłumaczy
Marcin Tobółka
z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. - Ale wydaje się, że mimo wszystko, te koszty, które ponoszą, jedząc tego typu jedzenie, są niższe w stosunku do zysków, które uzyskują - dodaje.
Szef grupy badawczej zastrzega, że nie spodziewa się całkowitego wyginięcia populacji bocianów białych w Polsce, jednak
problematyczne może być wyhamowanie spadku ich liczebności
. Zaznaczył jednocześnie, że regionami, w których teraz tych ptaków jest najwięcej, są Warmia, Mazury, Podlasie i Lubelszczyzna.