Na początku roku pisaliśmy, że
amerykańska firma Impossible Foods
z Doliny Krzemowej
zaprezentowała na targach
CES 2019 w Las Vegas
nową wersję pierwszego na świecie w pełni ekologicznego, syntetycznego burgera.
Zdaniem ekspertów, eko-żywność będzie ważnym elementem walki z problemem głodu na świecie. Może też przyczynić się decydująco do redukcji emisji gazów cieplarnianych.
Firma
Beyond Meat,
która znana jest z produkcji wegańskich burgerów przypominających do złudzenia te wołowe,
wraz z KFC przygotowuje wegańskie kurczaki.
Wegańskie nuggetsy i skrzydełka trafiły
do oferty restauracji 27 sierpnia.
Jednak tylko
na jeden dzień i tylko w Atlancie.
Miał to być swojego rodzaju test.
Wegańskie kurczaki były rozdawane do standardowych zamówień.
KFC zapowiedziało także, że zamierza
przeprowadzić ankietę,
w której zapyta swoich klientów o to, co sądzą
o wprowadzeniu do oferty restauracji wegańskich kurczaków.
Od jej wyników będzie zależało, czy znajdą one swoje miejsce w menu KFC.