fot. Flickr/ Centers for Disease Control and Prevention’s Public Health Image Library
Badacze z Nara University w Japonii
opublikowali wyniki badań dotyczących koronawirusa. Wynika z nich, że herbata prawdopodobnie
może wzmocnić odporność na koronawirusa
.
Herbaty zawierają substancję zwaną
katechiną
, która
utrudnia koronawirusowi zdolność wiązania z komórkami.
Naukowcy z japońskiego uniwersytetu przeprowadzili testy laboratoryjne
wprowadzając
dziesięć różnych rodzajów zielonych i czarnych
herbat, powszechnie sprzedawanych w plastikowych butelkach
w całej Japonii
do probówek zawierających wirusa COVID-19
.
Herbata czarna
, która jest silnie utleniona była najskuteczniejsza i zmniejszyła liczbę koronaawirusów z możliwością zakażenia o 99 procent po jednej minucie i
99,9 procent po dziesięciu minutach
.
Nie jest jasne, czy badanie przeprowadzone przez naukowców Japonii można przełożyć na organizm ludzk
i, jednak należy wskazać, że według innego badania przeprowadzonego zarówno na zwierzętach i ludziach katechiny znajdujące się w zielonej herbacie okazały się hamować infekcje grypowe.