Logo
  • DONALD
  • HODOWCY CHCĄ ZAKAZAĆ MIĘSNEGO NAZEWNICTWA DLA WEGE PRODUKTÓW, BO UWAŻAJĄ JE ZA NIEUCZCIWE

Hodowcy chcą zakazać mięsnego nazewnictwa dla wege produktów, bo uważają je za nieuczciwe

06.03.2023, 14:25
Stowarzyszenie
#HodowcyRazem
to inicjatywa 8 największych organizacji
zrzeszających krajowych hodowców
. Jej celem jest zrównoważony rozwój produkcji zwierzęcej oraz informowanie społeczeństwa i polityków o racjach i argumentach hodowców.
"Chcemy pokazać, że chów zwierząt może i prowadzony jest w sposób ekologiczny, z dbałością o dobrostan zwierząt, a produkty tego chowu są zdrowe i stanowią niezbędny składnik ludzkiej diety" - można przeczytać na stronie organizacji.
Kilka dni temu #HodowcyRazem wystosowali swoje
stanowisko
w sprawie
ochrony nazw produktów mięsnych.
Zwrócono uwagę, że w ostatnim czasie wzrasta zainteresowanie
dietą wegańska i wegetariańską.
Co za tym idzie na rynku pojawia się coraz więcej produktów roślinnych, jednak mają one
nazwy nawiązujące do produktów mięsnych
. Zauważono, że przez takie praktyki może dochodzić do
wprowadzania konsumentów w błąd.
Zdaniem stowarzyszenia niedopuszczalne jest używanie takich nazw jak "wegekaczka" czy buraczane carpaccio.
"W ostatnich latach można zauważyć, że na rynku pojawia się coraz więcej produktów roślinnych wykorzystujących nazwy produktów pochodzenia zwierzęcego, a w literaturze naukowej stosowana jest nazwa mięso do produktów uzyskiwanych poza hodowlami, tj. w warunkach  laboratoryjnych (tzw. sztuczne mięso). Jest to często powiązane z wykorzystaniem informacji przekazywanej konsumentom, że wybieranie takich produktów redukuje emisję gazów cieplarnianych. Oczywiście to konsumenci, samodzielnie powinni weryfikować te informacje i wybierać produkty, które im odpowiadają,
powinni jednak mieć prawo do rzetelnej i wiarygodnej informacji
uczciwie opisującej właściwości produktów. Często jest to jednak bardzo utrudnione, a nawet niemożliwe" - napisali członkowi inicjatywy.
"Uczestnicy rynku, którzy w swoim własnym interesie wykorzystują nazwy charakterystyczne dla sektora produkcji zwierzęcej do określenia produktów roślinnych, powinni zostać uznani za
uprawiających nieuczciwe praktyki,
zwłaszcza że działania tego typu wpływają negatywnie na interesy konsumentów, innych uczestników rynku i ich konkurentów" - dodano.
Oprócz tego zrzeszeni hodowcy apelują o
przyjęcie jednej definicji mięsa
, która pozwoli na uporządkowanie sytuacji. Hodowcy zaproponowali następującą:
""Mięso" oznacza jadalne części zwierząt stałocieplnych poddanych ubojowi lub upolowanych i krew, w tym pojęcia szczegółowe, takie jak "wołowina", "wieprzowina", "jagnięcina" i "kurczak" to mięśnie szkieletowe ssaków lub ptaków z naturalną tkanką, które nadają się do spożycia przez ludzi" - zaproponowano.
Wskazano także, że "ochronie prawnej powinny podlegać
nazwy kategorii handlowych odnoszące się do różnych części/kawałków mięsa
":
"Na przykład: pierś, mięso z piersi, mostek, schab, karkówka, biodrówka, krzyżowa bez ogonka, kotlet, filet, łata, serce, nerka, noga, wątróbka, schab, medalion, filet mignon, kark bez kości, antrykot bez kości, żeberka, szponder, goleń, łopatka, befsztyk, polędwica z warkoczem, ogon, skrzydełka itd.) oraz wyrobów mięsnych (bekon, wątróbka, wędliny, carpaccio, szynka, eskalopki, mięso mielone, kiełbasa, salami, klopsiki, pasztet, pieczeń, kotlet, tatar, polędwica,  kaszanka, flaki, skrzydełka itd." - stwierdzono
"Podsumowując, należy podkreślić, że problem nadużywania pojęcia mięsa został zauważony zarówno na poziomie europejskim, jak i krajowym. Jak w przypadku przedstawionych państw widać, że uznały one, że
ochrona pojęcia na poziomie europejskim nie jest wystarczająca
i konsekwentnie egzekwowania,
dlatego też wprowadziły takie regulacje na poziomie prawa krajowego, aby zdecydowanie się przeciwstawić naruszaniu praw konsumenta i wprowadzaniu go w błąd podczas dokonywania wyboru żywności. Zostało również zauważone, że pozostawienie tego zagadnienia
powoduje patologie w kwestiach konkurencyjności
i przepływu towarów w obszarze Unii Europejskiej"- dodano.
Z badań przeprowadzonych w 2020 roku przez
Market Research World
wynika, że
pandemii zmieniała nawyki żywieniowe Polaków
.
Okazuje się, że 25% badanych
ograniczyło spożycie mięsa
, wprowadziło roślinne zamienniki lub ograniczyło nabiał.
Zobacz też:

Hej, przypominamy tylko:

1. Szanujemy nawet ostrą dyskusję i wolność słowa, ale nie agresję. Przemocowe treści będą usuwane.

2. W komentarzach można swobodnie używać embedów z mediów społecznościowych.

3. Polecamy założenie konta, dzięki temu możesz zobaczyć wszystkie swoje dyskusje w jednym miejscu i dodać coś (👉 Sortownia), co trafi na stronę główną.

4. Jeżeli chcesz Donalda bez reklam, dołącz do naszych patronów: https://patronite.pl/donaldpl

STRONA GŁÓWNA »
NAJLEPSZE KOMENTARZE TYGODNIA