fot. The Craft Meat Co.
Nowozelandzka firma
Sustainable Foods
planuje wprowadzić w przyszłym roku na rynek
zamiennik mięsa na bazie nasion konopi
. Jego produkcja będzie zrównoważona: zasilać ją będzie
energia wytwarzona przez własną elektrownię wodną
.
Konopne mięso zostanie wypuszczone na nowozelandzki i australijski rynek pod szyldem marki
The Craft Meat Company
, która już teraz oferuje wegetariańskie kiełbaski, hamburgery i mięso mielone. Nowość w smaku ma być
zbliżona do kurczaka
.
- Nowy analog mięsa będzie używał konopi jako bazy, co oznacza, że będzie miał
całkowitą zawartość białka konsumpcyjnego wyższą niż w przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego
ze względu na to, że konopie są naturalnie bogate w białko. Mięso z konopi ma również zawierać bardzo duże ilości błonnika, aż do 19% zalecanego spożycia - powiedział współzałożyciel firmy,
Kyran Rei
, w rozmowie z serwisem Food Navigator.
Poza zasilaniem produkcji przez elektrownię wodną, firma postarała się o jak najbardziej zrównoważone podejście do plastiku.
- Nawiązaliśmy współpracę z nowozelandzką firmą Flight Plastics w celu ustanowienia
recyklingu w obiegu zamkniętym w Nowej Zelandii
z tacami wykonanymi w 88% z materiałów pochodzących z recyklingu i w 100% nadającymi się do recyklingu w Nowej Zelandii - mowi Rei.
Mięso z konopi ma mieć "rozsądną cenę", bo producentowi zależy na dotarciu do "przeciętnego konsumenta".
Jak informuje Portal Spożywczy, w Nowej Zelandii nasiona konopi są
dopuszczone jako żywność od 2018 roku
. W Australii zalegalizowano je rok wcześniej.