
fot. Facebook @Krowarzywa
Pulsu Biznesu
informuje, że z rynku znika pionier roślinnej gastronomii w Polsce -
sieć Krowarzywa
. Marka utrzymywała się na polskim rynku przez 12 lat. W szczytowym momencie miała 22 lokale w 10 największych miastach. Ostatecznie nie udało jej się utrzymać.
Jak podaje
Puls Biznesu
, pod koniec marca
ostatni lokal przy ul. Chmielnej w Warszawie zostanie zamknięty
. Sieć miała nie wytrzymać rosnącej konkurencji i kosztów:
-
Koszty poszły w górę
: produkty, energia, czynsze, pensje. Do tego liczba klientów mocno spadła. W zeszłym roku sprzedaż zmniejszyła się o połowę. Może zainteresowanie kuchnią roślinną zmalało, a może wręcz przeciwnie. W pewnym sensie
staliśmy się ofiarą własnego sukcesu
- powiedział
Pulsowi Biznesu
współtwórca i współwłaściciel sieci Krzysztof Bożek.
Właściciele próbowali różnych sposobów utrzymania się na rynku, od cięcia kosztów, po poszukiwania inwestora. Niestety nie przyniosły one sukcesu:
- Prowadziliśmy zaawansowane rozmowy z dużą firmą z naszej branży, ale sytuacja w gastronomii jest trudna - wyjaśnił Bożek.
- Kończymy działalność w dotychczasowej formie. W lepszej sytuacji ekonomicznej może wrócimy, a jeśli znajdzie się ktoś, kto chciałby przejąć markę i nadać jej nową formę, jesteśmy otwarci. Wierzymy, że wciąż ma potencjał - ocenił współtwórca sieci.