Koncern Unilever
rozpoczął współpracę z firmą Enough, w ramach której w jego
ofercie pojawią się roślinne zamienniki mięsa
powstałe na bazie mykoprotein.
Firma Enough do stworzenia wysokiej jakości białka wykorzystuje unikalny proces fermentacji zero waste.
Naturalne grzyby do odżywiania otrzymują surowce takie jak pszenicą czy kukurydzą
. Mykoproteiny Abunda, które powstają z grzybów i są w pełni wartościowymi składnikami pożywienia, posiadającymi wszystkie niezbędne aminokwasy i wysoką zawartość błonnika pokarmowego.
- W przemyśle spożywczym zachodzą bardzo dynamiczne zmiany. Produkcja zdrowego i zrównoważonego białka jest jednym z globalnych priorytetów. Bardzo cieszymy się ze współpracy z Unileverem i marką The Vegetarian Butcher, która wspiera nasz rozwój oraz zapewni szeroką dostępność naszych rozwiązań - komentuje Andrew Beasley, commercial director w Enough.
- Roślinne zamienniki mięsa są jednym z najszybciej rozwijających się sektorów w Unileverze. Współpraca z firmą Enough pomoże nam opracować i rozwijać bardziej zrównoważone produkty białkowe, które są smaczne, pożywne i przyczyniają się do pozytywnej zmiany - przekazała z kolei Carla Hilhorst, wicedyrektor wykonawczy ds. badań i rozwoju w dziale foods & refreshment w Unilever.