30 czerwca w jednym z dekretów
władze Francji
przyjęły
zakaz używania nazw "hamburger" czy "kiełbasa" dla wegetariańskich produktów
białkowych pochodzenia roślinnego. Przepisy mają zacząć obowiązywać od października.
Nowe przepisy mają przeciwdziałać coraz bardziej popularnym alternatywom dla mięsa. Francuska branża mięsna oczekiwała na taką zmianę przepisów ze względu na rosnący rynek produktów roślinnych:
"Nie będzie już możliwe używanie określeń właściwych dla sektorów tradycyjnie kojarzonych z mięsem i rybami do oznaczania produktów nienależących do świata zwierząt" - napisano w dekrecie.
Zwolnione z przepisów zostaną jedynie produkty spożywcze, które zostaną wyprodukowane lub oznakowane przed tą datą i mogą być wprowadzane do obrotu do 31 grudnia 2023 roku.
- Środek ten jest
zasadniczym krokiem na rzecz przejrzystości informacji dla konsumentów
, a także ochrony naszych produktów i know-how - uważa Jean-François Guihard, szef stowarzyszenia przemysłu mięsnego Interbev.
Teraz francuski przemysł rolny chce, by rozszerzyć te przepisy na inne państwa Unii Europejskiej. Warto przypomnieć, że na poziomie Unii Europejskiej już
zakazane są terminy "mleko", "masło" i "ser"
na etykietach produktów pochodzenia roślinnego, alternatywnych do mlecznych.