W norweskiej miejscowości
Lindesnes
, 400 kilometrów od Oslo, powstała
pierwsza podwodna restauracja w Europie
.
Under, bo tak się nazywa, na razie
dostępna jest dla rodziny i najbliższych przyjaciół właścicieli
. Goście będą przyjmowani od kwietnia.
Według projektu budynek ma tworzyć swego rodzaju
betonową muszlę
, która z czasem ma stać się sztuczną rafą dla małż. Ma on
34 metry długości
i zanurzony jest na
5 metrów pod wodą
.
Wnętrze składa się z 3-poziomów. Mieści maksymalnie
100 osób
. Oprócz restauracji, zaplanowano tam także galerię sztuki i nowoczesne akwarium.
Restauracja znajduje się na samym dole. Posiada 10-metrowe okno panoramiczne wychodzące na morze. Sala restauracyjna może pomieścić nawet 40 osób. Szefem kuchni jest duński emigrant
Nicolai Ellitsgaard
.
Podobno już teraz
stoliki trzeba rezerwować przynajmniej z półrocznym wyprzedzeniem
. Koszt samej rezerwacji to
450 złotych
.
"Under" ma też służyć jako swoiste
centrum badawcze
, w którym naukowcy będą mogli przyglądać się podwodnej faunie i florze.