
Fot.: East News / Fot.: Jakub Kapusnak - Unsplash / Fot.: @kipdip_ - X
W tym roku konsumenci nie powinni liczyć na wielkanocne promocje na jajka - wynika z informacji przekazanych przez dyrektorkę Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz
Katarzynę Gawrońską
. Sytuacja związana jest z ptasią grypą, która w ostatnich miesiącach doprowadziła do wybicia około
6 milionów
kur niosek.
Wyniki przeprowadzonych konsultacji z producentami jaj pokazują, że w związku z ptasią grypą i wytycznymi dotyczącymi zwalczania tej choroby od października do grudnia ubiegłego roku z produkcji zniknęło około
1,7 miliona
kur niosek. W tym roku zlikwidowano natomiast 5 dużych stad, utylizując łącznie
ponad 4,3 miliona
tych zwierząt.
- Konsumenci nie powinni liczyć na tradycyjne wiosenne promocje cenowe związane ze świętami - przekazała Gawrońska, odnosząc się do ptasiej grypy.
Ptasia grypa miała dotknąć szczególnie środkowej i zachodniej
Wielkopolski
oraz północnego
Mazowsza
. W tym samym czasie gospodarstwa, którym udało się skutecznie zwalczyć wirusa, nie mogły wznowić produkcji ze względu na obecność ptasiej grypy u niosek hodowanych w sąsiadujących gospodarstwach.
- W Stanach Zjednoczonych na obywatela przypada około 1,25 kury, a w Polsce to niemal 1,5 kury. Niestety sytuacja zmienia się, ptasia grypa jest nadal obecna w naszym kraju i nie wiadomo, czy nie będzie gorzej - zaznaczyła Gawrońska.
W ocenie KIPDiP pogorszona sytuacja producentów jaj związana jest również z tym, że poprzedni rok charakteryzował się
niewielką skłonnością przedsiębiorców do
zwiększania pogłowia
, czyli liczby zwierząt hodowanych w tym samym okresie.
- Analitycy KIPDiP szacują, że na skutek braku chęci hodowców do powiększania produkcji, liczba utrzymywanych w Polsce kur spadła o niemal
5 milionów sztuk
. Wszystko to oznacza, że podaż jaj w naszym kraju tej wiosny może być
mniejsza nawet o 20%
w porównaniu do okresu wielkanocnego sprzed roku - oceniła Gawrońska.
KIPDiP przekazało, że zauważalny wzrost cen jaj jest obserwowalny od sierpnia ubiegłego roku. Według danych resortu rolnictwa w ostatnim tygodniu grudnia średnie ceny sprzedaży w zakładach pakowania wynosiły od 71 do niemal 87 złotych za 100 sztuk.