Według Aušrine Armonaite, minister gospodarki i innowacji, na Litwie marnuje się
prawie 400 tysięcy ton żywności rocznie
, z czego około jedna szósta pochodzi z działalności detalicznej. Litewski parlament chce walczyć z wyrzucaniem jedzenia, dlatego wprowadził przepisy zezwalające na sprzedaż produktów spożywczych, których
przydatność do spożycia utraciła ważność
, ale nadal można z nich korzystać.
Chodzi o produkty z informacją "Najlepiej spożyć przed…", czyli m.in. o mąkę, kawę czy makarony. Za bezpieczeństwo oraz jakość artykułów odpowiadać będzie sprzedawca.
Litewska Służba Żywności i Weterynarii pracuje obecnie nad wytycznymi, które określą zasady sprzedaży produktów po terminie. Organowi zależy na tym, żeby klienci bez problemu byli w stanie odróżnić je od żywności, której termin przydatności do spożycia jeszcze się nie skończył. Takie produkty będą sprzedawane
w niższej cenie
.