fot. x.com Ville de Suresnes / YouTube
Francuscy piekarze upiekli
bagietkę o długości 140,53 metrów
i tym samym pobili
rekord świata
, który należał przez ostatnich pięć lat do Włochów. Poprzednia rekordowa bagietka miała długość 133 metrów. Nad francuską bagietką pracowało
12 piekarzy
. Jej wykonanie zajęło im 14 godzin.
Wydarzeniu przyglądali się sędziowie z biura rekordów Guinnessa. Francuscy piekarze przebili nie tylko rekord świata, ale także swój życiowy rekord, który do tej pory wynosił 132,62 metry.
Ciasto do bagietki było ugniatane, formowane i pieczone na oczach publiczności w namiocie na tarasie widokowym w Suresnes pod Paryżem. Bagietka powstała jedynie z mąki pszennej, wody, drożdży i soli. Na każdym centymetrze miała minimum pięć centymetrów grubości.
Po tym, jak ogłoszono, że bagietka spełnia wymogi i została zaliczona jako rekordowa, pokrojono ją i rozdano okolicznym mieszkańcom.