Z najnowszego raportu FAO, agencji ONZ, wynika, że w maju
globalne ceny żywności rosły najszybciej od 10 lat.
W porównaniu do kwietnia wzrost
indeksu cen wyliczany przez organizację wyniósł 4,8%, a w ujęciu rocznym aż o
39,7%
.
FAO Food Price Index
(FFPI) to indeks cen używany do obserwowania mięsięcznych zmian cen towarów rolnych na międzynarodowym rynku. Badany "koszyk" składa się z pięciu wskaźników cen grup towarów:
olejów, cukrów, zbóż, mięsa i nabiału.
W ostatnim miesiącu wzrosły ceny wszystkich grup, szczególnie zaś w pierwszych trzech kategoriach.
W maju FFPI wyniósł 127,1 punktu, aż o 36,1 punktu (39.7%) więcej niż w maju 2020. To
największy wzrost od października 2010 roku
oraz dwunasty z rzędu wzrost FFPI. Jako główny powód wzrostów eksperci wskazują wzrost popytu i nienadążającą podaż, która jest z kolei efektem restrykcji pandemicznych i kolejnych lockdownów.
Eksperci podkreślają, że wzrost FFPI dotyczy cen na międzynarodowym rynku, z pewnością przełoży się jednak na wyższe ceny dla konsumentów.
Rosną również obawy dotyczące wzrostu inflacji. Ta w maju w Polsce, według najnowszych danych GUS, wyniosła
4,8% w skali roku
. To najwyższy poziom od 10 lat. Inflacja żywności i alkoholu wyniosła 1,7%.