Flickr
KFC
pracuje nad technologią umożliwiającą
drukowanie nuggetsów z komórek drobiowych i roślinnych
. Rezultaty mają być przetestowane na moskiewskim rynku jeszcze tej jesieni.
Tworzenie drobiowego mięsa w laboratorium będzie możliwe dzięki współpracy z
rosyjską firmą 3D Bioprinting Solutions
, specjalizującą się w drukowaniu tkanek biologicznych. Pomysł ma na celu wpisać się w nowy koncept, zgodnie z którym
KFC ma zostać "restauracją przyszłości"
.
"Szybki rozwój podobnych technologii sprawi, że wydrukowane mięso w przyszłości będzie łatwiej dostępne. Mamy nadzieję, że technologia opracowana we współpracy z KFC
przyspieszy rozwój rynku mięsa z hodowli komórkowej
" - czytamy w komunikacie
Yusefa Khesuaniego
z 3D Bioprinting Solutions.
Jako że "nuggetsy przyszłości" będą pochodzić z hodowli komórek drobiowych, trudno będzie uznać je za wegetariańskie. KFC twierdzi jednak, że ich produkcja będzie
bardziej przyjazna dla środowiska niż tradycyjna hodowla kurczaków
, na co wpłynie znacznie niższy poziom zużywanej energii i emisji gazów cieplarnianych.
Nowe nuggetsy będą obtoczone w charakterystycznej panierce KFC, dzięki czemu będą do złudzenia przypominać oryginały. Sieć na razie nie zapowiada, czy po testach w Rosji planuje wprowadzić je na kolejne rynki.