Chińscy astronauci
przeprowadzili
eksperyment
na pokładzie
laboratorium kosmicznego Wentian
, które zostało wystrzelone na orbitę 24 lipca i zadokowane do modułu głównego stacji kosmicznej Tiangong. Astronauci podjęli próbę
wyhodowania rośliny ryżu
od nasionka do dojrzałej rośliny zdolnej do produkcji własnych nasion.
Oprócz tego astronauci w przestrzeni kosmicznej eksperymentują również z hodowlą rzodkiewnika pospolitego, który jest często wykorzystywany do badania mutacji.
Okazuje się, że
sadzonki ryżu wyhodowane w kosmosie mają się bardzo dobrze
:
- Chcemy zbadać, jak mikrograwitacja może wpływać na czas kwitnienia roślin na poziomie molekularnym i czy możliwe jest wykorzystanie środowiska mikrograwitacji do kontroli związanego z tym procesu - powiedział China Daily profesor Huiqiong Zheng, badacz z Centrum Doskonałości w Molekularnych Naukach o Roślinach przy Chińskiej Akademii Nauk.
Ryż jest jednym z najbardziej popularnych pokarmów na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej i był podstawą dla astronautów od czasu misji Apollo. Astronauci tacy jak Neil Armstrong, Michael Collins i Buzz Aldrin jedli posiłki z liofilizowanego kurczaka i ryżu podczas misji Apollo 11.
Dotychczas astronauci polegali na żywności uprawianej i hodowanej na Ziemi, jednak
nadzieje na dłuższe misje na Marsa mogą zależeć właśnie od zdolności do uprawy roślin i upraw w kosmosie
.
- Jeśli chcemy wylądować na Marsie i zbadać go, sprowadzanie żywności z Ziemi nie wystarczy. Musimy znaleźć zrównoważone źródło żywności dla długoterminowych eksploracji kosmosu - powiedział profesor Zheng.