W 2013 roku
naukowcy Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
wyhodowali i wprowadzili do uprawy odmiany nowego owocu na polskim rynku o nazwie
Actinidia. Nazywanego przez nich Mini Kiwi.
Dotychczas była to roślinna nieznana w naszym kraju. Dzięki naukowcom z WOBiAK, którzy pod przewodnictwem dr. hab. Piotra Latochy opracowali technologię towarowej uprawy jednej z odmian, zyskuje ona popularność jako
owoc jadalny.
Jak podaje na swojej stronie SGGW minikiwi są niewielkie i różnią się od swoich "kuzynów" tym, że
mają przede wszystkim jadalną skórkę.
Są jedynymi z najbogatszych w składniki bioaktywne owoców:
zawierają witaminę C, luteinę, polifenole
oraz enzym proteolityczny - aktinidin. Ich spożywanie korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, działa też ochronnie na układ sercowo-naczyniowy.
Bingo, odmiana minikiwi stworzona w SGGW, jest bardzo łatwa w uprawie -
nie wymaga ochrony chemicznej, a owoce są niemal wolne do chorób czy szkodników.
25 września w Bodzewie koło Grójca, odbyła się inauguracja sezonu MiniKiwi. W sieci pojawił się również
filmik z tego wydarzenia reklamujący MiniKiwi: