Fot. La Poste
Z okazji dnia świętego Honoriusza, patrona piekarzy i cukierników, francuska La Poste wprowadziła nowe znaczki pocztowe. Przedstawiają
bagietkę obwiązaną wstążką w kolorach francuskiej flagi
. Jednak co najważniejsze,
po potarciu znaczka można poczuć zapach bagietki
.
"Bagietka, chleb naszego codziennego życia, symbol naszej gastronomii, klejnot naszej kultury", tak francuska poczta La Poste skromnie opisuje nowy projekt znaczka. Kosztuje niecałe 2 euro, a wyprodukowano go w ilości 594 tysięcy sztuk.
Do druku użyto tuszu z zapachowymi mikrokapsułkami, które w wyniku pocierania uwalniają woń świeżej bagietki. Jak opisuje La Poste,
zapach jest równie ważny co smak
, ponieważ jedzenie bagietki jest "obietnicą rozkosznych doznań sensorycznych", za sprawą "uwodzącego, złotego koloru", który przyciąga wzrok i "wyśmienitej symfonii" słyszanej podczas łamania pieczywa.
W 2022 roku bagietka trafiła na listę światowego dziedzictwa kulturowego UNESCO, co umacnia jej pozycję najbardziej lubianego pieczywa we Francji. Według opisu na stronie poczty, codziennie 12 milionów Francuzów kupuje bagietkę, którą rocznie wypieka się w ilości 6 miliardów sztuk.