Rejestr Dłużników BIG InfoMonitor i BIK przedstawili dane, z których wynika, że
branża gastronomiczna od kwietnia 2020 roku do lutego 2021 roku zadłużyła się na 715 milionów złotych.
Największe problemy mają restauracje i stacjonarne punkty gastronomiczne - aż
7 na 10 knajp określa swoją kondycję finansową jako złą.
Zgodnie z danymi Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej (IGGP), w zeszłym roku gastro mogło
stracić nawet do 30 miliardów złotych.
Prezes BIG InfoMonitor,
Sławomir Grzelczak
, podkreśla, że oczywiście przyczyną krytycznej sytuacji branży jest ciągle trwający lockdown oraz że nic nie wskazuje na to, aby wkrótce miało się coś zmienić. Ponadto zaległości przedstawicieli gastronomii wobec kontrahentów powiększają się dwukrotnie szybciej niż reprezentantów innych branż.
- Niektóre lokale prowadzą sprzedaż na wynos, częściowo rekompensując sobie w ten sposób spadek obrotów. Ich trudna sytuacja skłoniła władze do wyjścia z pomysłem czasowego obniżenia podatku VAT na usługi gastronomiczne, a także wprowadzenia na wzór bonów turystycznych bonów żywnościowych. Pojawiają się również zapowiedzi otwarcia ogródków - mówił Grzelczak.
Nic dziwnego więc, że
ponad połowa firm sięgnęła po pomoc w ramach Tarczy Finansowej 2.0 PFR
, gdzie warunkiem były przychody niższe o co najmniej 30%. W pierwszym kwartale 2021 roku zawieszono działalność 630 lokali gastronomicznych, co w porównaniu do analogicznego okresu roku ubiegłego stanowi wzrost o 10%.