Świat marnuje ponad 1,3 miliarda ton żywności rocznie.
1 miliard głodujących ludzi na planecie może być karmiony mniej niż jedną czwartą żywności marnowanej w USA i Europie.
W ostatnim raporcie Światowego Forum Ekonomicznego wyliczono, że jeżeli ludzie rocznie marnowaliby 20 milionów ton mniej żywności, przyczyniłoby się to do przekształcenia światowego systemu żywności do 2030 roku.
Obecnie
Korea Południowa
wysuwa się w tym zakresie na prowadzenie, p
oddając recyklingowi 95% zmarnowanej żywności.
Nie zawsze tak było. Zestaw dań towarzyszących tradycyjnemu południowokoreańskiemu posiłkowi - zwanemu banchan - często pozostaje nieskończony, przyczyniając się do jednego z najwyższych na świecie wskaźników marnotrawienia żywności.
Każdy mieszkaniec Korei Południowej wytwarza ponad 130 kg odpadów spożywczych każdego roku.
Dla porównania, marnotrawienie żywności
na mieszkańca w Europie i Ameryce Północnej wynosi od 95 do 115 kg rocznie.
Rząd Korei Południowej podjął radykalne działania w celu zapewnienia recyklingu zmarnowanej żywności.
W 2005 roku zakazano składowania żywności na wysypiskach, a w 2013 roku południowokoreański
rząd wprowadził obowiązkowy recykling odpadów spożywczych, przy użyciu specjalnych toreb biodegradowalnych.
Przeciętna czteroosobowa rodzina musi teraz płaci
6 dolarów miesięcznie za torby
, co bez wątpienia
zachęca do tworzenia i utrzymywania przydomowych kompostowników.
Pieniądze wpływające do budżetu państw ze sprzedaży toreb biodegradowalnych w 60% finansują program recyklingu żywności. W 1995 roku ilość odpadów spożywczych poddanych recyklingowi wynosiła 2%,
zaś na chwilę obecną wzrosła do 95%
.
Rząd zatwierdził wykorzystanie przetworzonych
odpadów spożywczych jako nawozu,
a niektóre z nich mogą zostać
przetworzone na paszę dla zwierząt.
W stolicy kraju
w Seulu, pojawiło się też 6000 automatycznych pojemników
wyposażonych w wagi i identyfikację radiową, które ważą odpady żywnościowe przynoszone przez mieszkańców i
pobierają od nich opłaty
za pomocą dowodów tożsamości.
Według urzędników miejskich maszyny do recyklingu, w ciągu roku zmniejszyły
marnotrawstwo żywności w mieście o 47 000 ton.
Odpady zbierane za pomocą biodegradowalnego systemu worków są prasowane w zakładzie przetwórczym w celu usunięcia wilgoci.
"Mokra części odpadów"
jest wykorzystywana
do wytwarzania biogazu i biooleju
.
Z "suchych" odpadów
produkuje się
nawóz
, który jest wykorzystywany w powstającym
ruchu miejskich farm.
W związku z tym przez ostatnie siedem lat
powierzchnia farm miejskich w Seulu wzrosła sześciokrotnie
. Zajmują teraz w mieście 170 hektarów powierzchni. Większość z nich jest umieszczona pomiędzy blokami mieszkalnymi. Jedna z nich znajduje się nawet w piwnicy budynku mieszkalnego i służy do uprawy grzybów.
Władze miasta pokrywają od 80 do 100% kosztów utworzenia takich farm
. Władze miasta planują też zainstalować kompostowniki odpadów spożywczych w celu wsparcia tai gospodarstw.