W czasopiśmie Diabetes Care pojawił się artykuł dotyczący
niekorzystnego wpływu ziemniaków
na organizm. Okazuje się, że samo warzywo nie powoduje problemów zdrowotnych. Winny jest natomiast sposób ich podania.
Naukowcy z Edith Cowan University z Australii uważają, że ziemniaki w żaden sposób nie szkodzą ludzkiemu organizmowi, choć nie przynoszą aż tylu korzyści zdrowotnych, co niektóre inne warzywa.
Inspiracją do przeprowadzenia badania był wzrost popularności diet niskowęglowodanowych, które sprawiają, że coraz więcej osób boi się sięgać po ziemniaki. Ponadto wcześniejsze publikacje naukowe wskazywały, że ziemniaki mogą np. zwiększać prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę typu 2. Z kolei osoby, które spożywają dużo zielonych warzyw liściastych i roślin krzyżowych są o 21 proc. mniej narażeni na rozwój tej choroby.
Dlatego doktorant Pratik Pokharel, który przeprowadzili badanie na grupie ponad 54 tysięcy mieszkańców Danii, udowodnił, że
ziemniaki nie zmniejszały ani nie podnosiły ryzyka cukrzycy
.
Badacze przeanalizowali również właściwości ziemniaków gotowanych, puree ziemniaczanego, frytek oraz chipsów.
"W naszym badaniu uczestnicy, którzy jedli najwięcej ziemniaków,
spożywali również więcej masła, czerwonego mięsa i słodzonych napojów bezalkoholowych
, czyli pokarmów, o których wiadomo, że zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2. Kiedy weźmiemy to pod uwagę, okaże się, że gotowane ziemniaki nie są skorelowane z cukrzycą, za to frytki, chipsy i puree ziemniaczane już tak. To ostatnie prawdopodobnie dlatego, że zwykle przyrządza się je z masłem, śmietaną i itp." - podsumował Pokharel.
Badacz proponuje serwowanie ziemniaków od czasu do czasu, ponieważ zawierają błonnik i inne składniki odżywcze, które mogą urozmaicić nasze jadłospisy.