Wiosna i lato to okres, który obfituje w świeże sezonowe warzywa. Na polskim rynku pojawiło się ostatnio nowe warzywo, które próbuje rozgościć się na polskich stołach. Jest nim
zucchiolo
. To dość nowe warzywo hybrydowe. Jest to
krzyżówka ogórka i cukinii
. Można je spożywać zarówno na surowo, jak i poddawać obróbce termicznej.
Uprawiane jest głównie na świeżym powietrzu w Ameryce Południowej. Zostało także przystosowane do uprawy w szklarniach w klimacie śródziemnomorskim. Dostępne jest w kolorach j
asnozielonym, ciemnozielonym i żółtym
- każdy z nich oferuje różne smaki i tekstury.
Nowe warzywo ma dość długi okres przydatności. Zucchiolo od zbiorów można przechowywać przez 3-4 tygodnie. Warzywo wyróżnia się też krótkim cyklem produkcyjnym. Opracowane odmiany mogą być z powodzeniem uprawiane w cyklu jesienno-zimowym, a także wiosennym.