Logo
  • DONALD
  • HIT SEZONU OGÓRKOWEGO: ZUCCHIOLO, WYGLĄDA JAK CUKINIA GDYBY BYŁA DYNIĄ I TRAFIŁA DO WARZYWNIAKÓW

Hit sezonu ogórkowego: zucchiolo, wygląda jak cukinia gdyby była dynią i trafiła do warzywniaków

26.06.2024, 06:00
fot. screen YouTube @beyond_seeds
Wiosna i lato to okres, który obfituje w świeże sezonowe warzywa. Na polskim rynku pojawiło się ostatnio nowe warzywo, które próbuje rozgościć się na polskich stołach. Jest nim
zucchiolo
. To dość nowe warzywo hybrydowe. Jest to
krzyżówka ogórka i cukinii
. Można je spożywać zarówno na surowo, jak i poddawać obróbce termicznej.
Uprawiane jest głównie na świeżym powietrzu w Ameryce Południowej. Zostało także przystosowane do uprawy w szklarniach w klimacie śródziemnomorskim. Dostępne jest w kolorach j
asnozielonym, ciemnozielonym i żółtym
- każdy z nich oferuje różne smaki i tekstury.
Nowe warzywo ma dość długi okres przydatności. Zucchiolo od zbiorów można przechowywać przez 3-4 tygodnie. Warzywo wyróżnia się też krótkim cyklem produkcyjnym. Opracowane odmiany mogą być z powodzeniem uprawiane w cyklu jesienno-zimowym, a także wiosennym.
Zobacz też:

Hej, przypominamy tylko:

1. Szanujemy nawet ostrą dyskusję i wolność słowa, ale nie agresję. Przemocowe treści będą usuwane.

2. W komentarzach można swobodnie używać embedów z mediów społecznościowych.

3. Polecamy założenie konta, dzięki temu możesz zobaczyć wszystkie swoje dyskusje w jednym miejscu i dodać coś (👉 Sortownia), co trafi na stronę główną.

4. Jeżeli chcesz Donalda bez reklam, dołącz do naszych patronów: https://patronite.pl/donaldpl

STRONA GŁÓWNA »
NAJLEPSZE KOMENTARZE TYGODNIA