fot. East News
Światowy Indeks Cen Żywności
przygotowywany przez
Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa
(FAO) w lipcu nieznacznie spadł. Wskaźnik cen zbóż spadł o 3,8% do najniższego poziomu od prawie czterech lat.
Spadające notowania głównych zbóż
zrównoważyły z kolei wzrosty cen olejów roślinnych, mięsa i cukru.
Indeks cen żywności FAO wyniósł w lipcu
120,8 punktów
, co sprawiło, że uplasował się nieznacznie poniżej czerwcowego wyniku, odnotowanego na poziomie 121,0 pkt. Odczyt z czerwca został skorygowany - pierwotnie oszacowano go na 120,6.
Spadek cen w ubiegłym miesiącu było można zauważyć przede wszystkim na rynku zbóż.
Wskaźnik cen zbóż FAO
wyniósł średnio 110,8 pkt w lipcu, co oznacza spadek o 3,8% w porównaniu z miesiącem poprzedzającym oraz o 12% w porównaniu z lipcem zeszłego roku. Globalne ceny eksportowe wszystkich głównych zbóż spadły miesiąc do miesiąca drugi raz z rzędu.
"
Silna konkurencja eksporterów i słaby globalny popyt wpłynęły na ceny pszenicy
. Presja sezonowa również przyczyniła się do spadku cen eksportowych kukurydzy" - czytamy w raporcie.
Wskaźnik cen olejów roślinnych FAO
w lipcu wyniósł z kolei 135,0 pkt, co w porównaniu z czerwcem stanowi wzrost o 2,4%. Ciągły wzrost wskaźnika odzwierciedlał wyższe światowe notowania olejów palmowego, sojowego, słonecznikowego i rzepakowego.
"Jeśli chodzi o oleje słonecznikowy i rzepakowy, rosnące ceny międzynarodowe były głównie wspierane przez
pogarszające się perspektywy zbiorów w kilku głównych krajach produkujących odpowiednie nasiona oleis
t
e
w sezonie 2024/25" - tłumaczy organizacja.
W stosunku do czerwca podrożało również
mięso
. Wskaźnik jego cen w przeciągu miesiąca wzrósł średnio o 1,2%, natomiast w porównaniu z rokiem poprzednim - o 0,8%. Droższe miało się stać przede wszystkim mięso owcze, wołowe i drobiowe, wieprzowina natomiast nieznacznie staniała. Niewielki wzrost cen pojawił się w przypadku
cukru
- który w lipcu był droższy o 0,7% niż w czerwcu, natomiast o 17,9% tańszy niż dokładnie rok wcześniej.
Wskaźnik cen produktów mlecznych FAO
zatrzymał się na mniej więcej tym samym poziomie co w czerwcu, choć w porównaniu z lipcem zeszłego roku wzrósł on średnio o 7,2%. Międzynarodowe notowania cen masła wzrosły umiarkowanie dziesiąty miesiąc z rzędu, światowe ceny sera wzrosły natomiast nieznacznie, głównie z powodu wysokiej sprzedaży wewnętrznej w Europie Zachodniej.