W związku z obchodzonym 16 października
Światowym Dniem Żywności ONZ
, Deloitte opublikował raport dotyczący
marnowania jedzenia w Polsce
. Jak wskazują dane Eurostatu,
statystyczny Polak marnuje aż 235 kg żywności rocznie
, co w skali kraju daje aż
9 milionów ton
.
Tymczasem w parlamencie trwają
prace nad ustawą o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności.
Projekty zakładają, że duże placówki handlowe, spełniające określone warunki (m.in. powierzchnia i procent przychodów ze sprzedaży środków spożywczych) będą musiały
nieodpłatnie przekazywać żywność na cele społeczne
. Planowana jest również roczna opłata zależna od kilogramów marnowanej żywności.
Deloitte wskazuje jednak, że - choć takie prawo jest potrzebne - nie rozwiąże ono problemu.
Głównym źródłem marnowania żywności są bowiem gospodarstwa domowe
(53% wg danych EU Fusion). Dopiero po nich na liście są przetwórstwo (19%), gastronomia (12%), produkcja (11%) i sprzedaż (5%).
Jak podkreśla ONZ, marnowanie żywności jest obecnie jednym z największych etycznych i społecznych problemów świata.
Globalnie marnujemy więcej jedzenia niż potrzeba do wyeliminowania głodu.