Na podstawie rozporządzenie z 3 stycznia 2023 roku
Komisja Europejska
wyraziła
zgodę na wprowadzenie na rynek mąki ze świerszczy
, jak i innych produktów typu bułki, chleb czy ciasta. Dozwolona jest także produkcja takiej żywności w UE.
W związku z tym
lodziarnia w Rino w Rottenburgu
nad Neckarem postanowiła poszerzyć swoją ofertę o
lody świerszczowe
. Deser trafił do oferty we wtorek. Lody przygotowane są
z mąki z suszonych świerszczy
, śmietany kremówki, ekstraktu waniliowego i miodu. Na koniec deser
posypywany jest suszonymi owadami w całości
. Lodziarnia nad przepisem miała pracować 4 miesiące.
Warto nadmienić, że dla stałych klientów lodziarni nie jest to żadne zaskoczenie, ponieważ jej właściciel lubi eksperymentować ze smakami i z tego jest znany. Thomasa Micolino oprócz lodów o typowych smakach, wcześniej wprowadził desery o smaku wątróbki czy gorgonzoli.
- Jestem ciekawski i lubię wszystkiego próbować. Jadłem różne rzeczy, niektóre były naprawdę dziwne.
Chciałem sprawdzić, jak świerszcze sprawdzą się jako smak lodów
- mówił lokalnym mediom Micolino.
Właściciel lodziarni twierdzi, że lody o smaku świerszczy wywołują
różne reakcje,
jednak większości klientów miały one smakować:
- Mam klientów, którzy codziennie przychodzą po gałkę świerszczowych - zapewnia właściciel lodziarni Rino.
Warto dodać, że z roku na rok
wartość rynku owadów jadalnych rośnie.
Szacuje się, że w 2030 roku osiągnie 9,6 mld dol. przy średniorocznym tempie wzrostu 28,3 procent.