Agencja Żywności i Leków (FDA) uznała produkowane przez spółkę Good Meat mięso komórkowe za
bezpieczne do spożycia
.
Zdaniem spółki to kluczowy krok w kierunku wprowadzenia Good Meat do restauracji i handlu detalicznego w USA. Ponad dwa lata temu produkt został zatwierdzony i wprowadzony na rynek w Singapurze.
Spółka współpracuje z Departamentem Rolnictwa Stanów Zjednoczonych w celu uzyskania niezbędnych zezwoleń. W ciągu ostatnich miesięcy firma przygotowała obszerną dokumentację dla FDA, szczegółowo opisującą tożsamość, czystość czy stabilność użytych komórek kurzych oraz dokładny opis całego procesu produkcji mięsa. Zgłoszenie zawierało dogłębną analizę bezpieczeństwa pożywek używanych do wzrostu niezmodyfikowanych genetycznie komórek.
Walidacje bezpieczeństwa i jakości wykazały, że
Good Meat spełnia standardy mikrobiologiczne i czystości drobiu
, a poziomy mikrobiologiczne są znacznie czystsze niż w przypadku konwencjonalnych kurczaków.
- Odkąd Singapur zatwierdził sprzedaż Good Meat, wiedzieliśmy, że ten moment nadejdzie. Jestem bardzo dumny, że mogę wprowadzić ten nowy sposób produkcji mięsa do mojego kraju - powiedział Josh Tetrick, współzałożyciel i dyrektor generalny Good Meat i Eat Just.
Good Meat to dział hodowli mięsa firmy Eat Just, Inc., która od lat opracowuje i wprowadza na rynek roślinne alternatywy dla produktów jajecznych i produktów mięsnych.