Federacja Polskich Banków Żywności przygotowuje właśnie
raport
dotyczący
marnotrawstwa żywności w Polsce
. To efekt trzyletnich badań w ramach Projektu Racjonalizacji i Ograniczania Marnotrawstwa Żywności (PROM), których celem było zbadanie, ile żywności marnuje się w Polsce w całym łańcuchu produkcji, tzw. od pola do stołu. Była to pierwsza tego typu inicjatywa badawcza w kraju, a wyniki badań mają wskazać, w jaki sposób można przeciwdziałać marnowaniu żywności.
Według pierwszych wyników badań w Polsce na śmietniki trafia około
5 milionów ton żywności
, a raport wskazuje, że największy udział mają w tym
gospodarstwa domowe
- 60%. Za 30% marnowania odpowiada produkcja i przetwórstwo żywności. Kolejne 7% to handel, podczas transportu i magazynowania marnuje się mniej niż 1%, gastronomia odpowiada natomiast za nieco powyżej 1% strat.
- Bardzo nas zmartwił fakt, że konsumenci odpowiadają za 60% zmarnowanej żywności. Do wyrzucania produktów spożywczych z różną częstotliwością przyznaje sie 37,2% Polaków, a gotowych niespożytych posiłków - aż 70,3% - mówi prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska, kierownik projektu PROM w rozmowie z PAP.
Jak dodaje, nie można niestety jednoznacznie wskazać, czy problem na przestrzeni ostatnich lat się nasila czy słabnie.
- Z jednej strony obserwuje się większe zainteresowanie konsumentów zachowaniem prośrodowiskowym, z drugiej wciąż za mało uwagi przywiązuje się do marnowania żywności.
Badania wskazują, że najczęściej wskazywanym powodem wyrzucania żywności jest jej
zepsucie
- tak tłumaczy 65,2% respondentów. Dalej badani mówią o
przeoczeniu daty ważności
(42%), przygotowywaniu zbyt dużej ilości jedzenia (26,5%) i zbyt duże zakupy (22%).
Równocześnie tylko 41% badanych przyznaje, że przed zakupami sprawdza zawartość lodówki, a
tylko 39% robi listę zakupów
. 18,9% respondentów przyznaje, że kupuje produkty, których wcześniej nie planowali, a 16,7% przyznaje się do robienia zakupów "na zapas". Połowa Polaków przyznaje również, że nie kupuje produktów, które wyglądają gorzej (warzywa, owoce) lub mają zepsute opakowania, mimo że nie wpływa to na ich jakość.
Wyniki badań pokazują również, że tylko 31% badanych układa produkty w lodówce czy szafce, zwracając uwagę na ich daty ważności, aż
60% nie rozróżnia z kolei, czym różnią się oznaczenia dat
"najlepiej spożyć przed" i "należy spożyć do".
Raport Federacji Polskich Banków Żywności, jak podkreślają jego autorzy, zawiera diagnozę obecnego stanu rzeczy, ale przede wszystkim szereg rekomendacji z komentarzami ekspertów. Dodatkowo wskazuje, jak z konkretnymi problemami radzą sobie inne państwa UE.
W UE, według szacunków, marnuje się rocznie
88 mln ton żywności
, średnio 173 kg na osobę, to ekwiwalent 20% całej produkcji żywności w UE.