W sobotę 11 listopada w Wielkiej Brytanii odbyła się aukcja przedmiotów uratowanych z wraku Titanica. Tego wieczoru sprzedano m.in. kieszonkowy zegarek rosyjskiego imigranta, który podróżował drugą klasą za 97 tysięcy funtów czy koc pokładowy z wzorem tartanu dla pasażerów pierwszej klasy za 96 tysięcy funtów.
Na licytacji pojawiło się również
menu
o wymiarach 15,9 na 10,8 cm z listą dań dla pasażerów pierwszej klasy.
Najbogatsi goście Titanica mieli do wyboru różne wersje ostryg, łososia, polędwicę wołową, purée z pasternaku, a na deser placek morelowy i budyń. Na menu widoczne jest logo właściciela słynnego statku pasażerskiego, czyli linii żeglugowej White Star Line. Na tabliczce pierwotnie znajdowały się również złote napisy OSNC (Ocean Steamship Navigation Company) i RMS Titanic, które wyblakły wskutek zatopienia.
Cena wywoławcza jedynego egzemplarza jadłospisu wynosiła 60 tysięcy funtów. Ostatecznie sprzedano go za
84 tysiące funtów
.
Menu zostało znalezione przez córkę i zięcia nieżyjącego historyka Lena Stephensona. Lista została ukryta w jego albumie fotograficznym z lat 60.