Na podstawie rozporządzenie z 3 stycznia 2023 roku
Komisja Europejska
wyraziła
zgodę na wprowadzenie na rynek mąki ze świerszczy
, jak i innych produktów typu bułki, chleb czy ciasta. Dozwolona jest także produkcja takiej żywności w UE.
Z roku na rok
wartość rynku owadów jadalnych rośnie.
Szacuje się, że w 2030 roku osiągnie 9,6 mld dol. przy średniorocznym tempie wzrostu 28,3 procent.
Wartość rynku i jego wzrost jest napędzany czynnikami środowiskowymi, inne
źródła białka mają wysoką emisję gazów
cieplarnianych, w związku z czym
białko pochodzenia owadów jest coraz bardziej popularne.
Facebookowy profil
Preppers Poland
zwraca uwagę, że w sieci pojawia się wiele
krytycznych głosów
na temat dopuszczenia przez KE na rynek mąki ze świerszczy. We wpisie zwrócono uwagę, że dopuszczenie do obrotu
nie jest jednoznaczne z przymusem
spożywania takiego produktu.
Pod wpisem pojawiły się
kolejne krytyczne komentarze
. Internauci stwierdzili, że Europa
cofa się w rozwoju
i zaczyna się od wprowadzenia na rynek, a niebawem dojdzie do nakazu spożywania tego rodzaju produktów.