Logo
  • DONALD
  • JAPONIA: PRAWIE 10 LAT PO KATASTROFIE W FUKUSHIMIE W LASACH WCIĄŻ ROSNĄ RADIOAKTYWNE GRZYBY

Japonia: prawie 10 lat po katastrofie w Fukushimie w lasach wciąż rosną radioaktywne grzyby

11.12.2020, 10:05
Prawie 10 lat temu doszło o katastrofy w elektrowni jądrowej Fukushima Dai-Ichi. Japoński nadawca radiowo-telewizyjny przekazał wczoraj, że mimo tego, iż od katastrofy upłynęło już sporo czasu, wciąż widoczne są jej skutki.
W grzybach rosnących
w lasach oddalonych o 80 km od elektrowni jądrowej
wciąż wykrywana jest aktywność promieniotwórcza
radioaktywnego izotopu cezu
:
- W uprawianych w tamtych okolicach ryżu i warzywach praktycznie nie odnotowuje się już radioaktywności. Jednak w rosnących tam
grzybach wciąż wykrywana jest aktywność
promieniotwórcza radioaktywnego izotopu cezu na poziomie
300 bekereli na kilogram, podczas gdy standard dla żywności w Japonii wynosi 100 bekereli
- poinformowała NHK.
- Grzyby, takie jak matsutake, rosną na poziomie około pięciu centymetrów pod powierzchnią, na warstwie, którą tworzą rozkładające się liście i gliniasta gleba. Warstwa ta absorbuje cez znajdujący się w liściach, co częściowo wyjaśnia, dlaczego wzrost poziomu tego pierwiastka w niektórych grzybach trzy do pięciu lat po katastrofie - twerdzi wykładowca Uniwersytetu Żeńskiego w Koriyamie, Masaru Hiroi.
Grzyby zbierane w tamtych lasach były
ważnym źródłem dochodu dla miejscowej gospodarki
, ale także elementem tradycji. Teraz grzybiarze z tamtego regionu musieli z niej zrezygnować:
- Ludzie gromadzili się, by zbierać sezonowe dzikie warzywa i gotować je - powiedział 71-letni Tsutomu Jinno, który dawniej kierował związkiem zbieraczy grzybów matsutake w Tanagurze.
- Po katastrofie nuklearnej już tego nie robią, a nasza kultura związana z jedzeniem ulega zatraceniu. Dzieci nie będą się interesować jedzeniem, którego nie ma na ich stołach, a dekontaminacja gór jest praktycznie niemożliwa. Minęły już lata, prawie straciłem nadzieję - wyznał Jinno.


Japoński nadawca podkreśla, że
normy dotyczące radioaktywności w Japonii są znacznie surowsze niż przepisy ogólnoświatowe
. Zbiór norm bezpieczeństwa żywności Codex Alimentarius przewiduje górny limit radioaktywności cezu w produktach spożywczych w wysokości 1000 bekereli na kilogram. Jak podaje NHK norma w Japonii jest 10 razy niższa.
Zobacz też:

Hej, przypominamy tylko:

1. Szanujemy nawet ostrą dyskusję i wolność słowa, ale nie agresję. Przemocowe treści będą usuwane.

2. W komentarzach można swobodnie używać embedów z mediów społecznościowych.

3. Polecamy założenie konta, dzięki temu możesz zobaczyć wszystkie swoje dyskusje w jednym miejscu i dodać coś (👉 Sortownia), co trafi na stronę główną.

4. Jeżeli chcesz Donalda bez reklam, dołącz do naszych patronów: https://patronite.pl/donaldpl

STRONA GŁÓWNA »
NAJLEPSZE KOMENTARZE TYGODNIA