
Fot.: @MarioNawfal - X / Fot.: @ NASA - Unsplash
Na orbicie ma zostać przeprowadzony eksperyment, którego celem jest to, aby móc
produkować pożywienie
w warunkach kosmicznych. Projekt
Europejskiej Agencji Kosmicznej
(ESA) ma na celu ocenę wykonalności uprawy tzw.
żywności laboratoryjnej
w warunkach niskiej grawitacji i wyższego promieniowania.
Naukowcy podkreślają, że przeprowadzenie takiego eksperymentu jest niezbędne za względu na to, że
wysyłanie astronautom żywności jest obecnie bardzo kosztowne
. Szacuje się, że wydatek ten wynosi około
20 000 funtów dziennie
na jedną osobę. Produkowanie pożywienia w kosmosie mogłoby być bardziej opłacalne.
Zespół badawczy twierdzi, że eksperyment stanowiłby pierwszy krok w kierunku powstania małego
pilotażowego zakładu produkcji żywności
na
Międzynarodowej Stacji Kosmicznej
. Gdyby wszystko poszło po myśli naukowców, taki zakład udałoby się stworzyć w ciągu dwóch lat.
-
Naszym marzeniem jest posiadanie fabryk na orbicie i na Księżycu
- powiedział dr Aqeel Shamsul w rozmowie z BBC News. - Musimy budować zakłady produkcyjne poza Ziemią, jeśli chcemy zapewnić infrastrukturę, która umożliwi ludziom życie i pracę w kosmosie - zaznaczył.
Produkcja żywności w laboratorium kosmicznym miałaby polegać na
hodowli składników odżywczych w probówkach i kadziach
. Tłuszcze, białka oraz węglowodany miałyby być następnie przetwarzane w celu nadania im wyglądu oraz smaku tradycyjnej żywności.
W osiągnięciu tego celu ma pomóc
bioreaktor
, czyli urządzenie służące do przeprowadzania procesów biologicznych oraz kontrolowania ich parametrów. Rozwiązanie to ma pochodzić z
Centrum Zrównoważonych Białek im. Bezosa w Imperial College w Londynie
. Naukowcy podkreślają, że dzięki bioreaktorowi przeprowadzony może być m.in.
proces fermentacji
.
-
Możemy zacząć od prostego puree ziemniaczanego wzbogaconego białkiem
, a potem przejść do bardziej złożonych produktów, które moglibyśmy przygotowywać w kosmosie - opisał dr Shamsul. - W dłuższej perspektywie
będziemy mogli umieścić wyhodowane w laboratorium składniki w drukarce 3D
i wydrukować na stacji kosmicznej cokolwiek zechcemy, na przykład stek - dodał.
Naukowcy zaznaczyli, że inne eksperymenty dotyczące hodowli żywności na orbicie zostały już przeprowadzone. Wcześniej
w
kosmos wysłano niewielkie ilości mikstury drożdżowej
. Problem polegał jednak na tym, że substancja dotarła do astronautów w formie proszku i wyglądała bardzo nieapetycznie, co zniechęcało do jej spożycia.
Celem naukowców jest więc to, aby astronauci mieli dostęp do
wysokiej jakości potraw
, które będą prezentowały się apetycznie. Za stworzenie odpowiednich rozwiązań odpowiedzialny jest m.in. Jakub Radzikowski, który obecnie pracuje nad wytworzeniem
pikantnych pierożków z sosem
.
-
Chcemy tworzyć jedzenie znane astronautom z różnych części świata
- podkreślił mężczyzna. - Możemy stworzyć cokolwiek, od kuchni francuskiej, chińskiej, indyjskiej. Będzie możliwe odtworzenie każdego rodzaju kuchni w kosmosie - ocenił Radzikowski.