Meksykańska restauracja a właściwie
budka z jedzeniem - El Califa de León
została doceniona w tegorocznym przewodniku turystycznym wydawanym przez Michelin. Budka z taco zlokalizowana w mieście
Ciudad Cuauhtémoc
otrzymała gwiazdkę, którą dostają restauracje o najwyższym poziomie kulinarnej doskonałości.
W budce z taco
nie ma stołów, a karta zawiera jedynie cztery pozycje
- cztery rodzaje taco. Trzy z nich są z wołowiną a jeden z wieprzowiną. Do tego serwowana jest salsa i cząstka limonki. Jedzenie serwowane jest na plastikowych talerzykach. Taco można zjeść na zewnątrz lub przy niewielkim blacie wewnątrz budki. Jeśli chodzi o ceny, to w przeliczeniu za porcję trzeba zapłacić około 20 złotych.
"Ich umiejętności techniczne są znakomite, a ponieważ mają tylko cztery opcje w menu, pozwala im to na utrzymanie standardów przez cały czas. Niezależnie od tego, czy odwiedzaliśmy ich rano, czy w nocy, w ruchliwych godzinach kolacji, jakość pozostawała taka sama podczas każdej wizyty" - można przeczytać w uzasadnieniu umieszczenia knajpy w przewodniku.
"Ukryta za stoiskami z ubraniami i różnymi innymi sklepami, ta taquería to zwykła budka, której jedynym wyposażeniem jest patelnia do grillowania, prasa do tortilli, lodówka i krótki blat" - opisują lokal inspektorzy.
Zwrócono także uwagę, na fakt, że
miejsce działa od niemal 50 lat
:
"Niezależnie od tego, czy jesteś w Miami, na Manhattanie, czy w Madrycie, jedna rzecz pozostaje niezmienna w branży restauracyjnej: trudno jest znaleźć miejsca, które działają od dawna" - dodano.