Logo
  • DONALD
  • W POLSCE SPADA KONSUMPCJA MIĘSA, PRZYBYWA WEGETARIAN I OGRANICZAJĄCYCH JEGO JEDZENIE

W Polsce spada konsumpcja mięsa, przybywa wegetarian i ograniczających jego jedzenie

06.10.2019, 07:00
[reklama]
W Polsce
coraz bardziej widoczny jest trend odchodzenia od jedzenia mięsa
. Z badania przeprowadzonego dla serwisu Pyszne.pl wynika, że już
1 mln Polaków to wegetarianie i weganie, zaś aż 2 mln planuje przejść na taką dietę
. Oprócz tego z badania wynika, że 43 procent Polaków  nie rezygnuje całkowicie ze spożywania mięsa, jednak stara się je mocno ograniczyć w swojej diecie.
- Zapotrzebowanie na roślinne produkty rośnie zarówno w Polsce, jak i globalnie. Mimo że utożsamiamy je głównie z osobami na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, to aż 90 proc. sprzedaży jest generowana przez osoby niebędące na żadnej z tych diet - mówi w rozmowie z
Rzeczpospolitą
Patrycja Homa, dyrektor ProVeg Polska.
- Stąd widzimy w Polsce znaczny rozwój produktów roślinnych, jednak daleko nam jeszcze do krajów zachodnich, dlatego wciąż jest tu miejsce na tego typu produkty - dodaje.
Arkadiusz Krupicz, współzałożyciel i dyrektor zarządzający Pyszne.pl stwierdza, że
wegetarianizm z niszy stał się silnym trendem.
- Ma ogromne znaczenie dla rynku spożywczego i gastronomicznego.
Wpływ jedzenia na zdrowie oraz względy etyczne spowodowały, że Polacy zaczęli interesować się tym, jak dany produkt został wytworzony, a w przypadku dań z restauracji
- z jakich składników go przygotowano - mówi Krupicz.
Marki i różnego rodzaju sklepy coraz częściej decydują się także na wprowadzanie mięsnych alternatyw.
W Biedronce dostępne są np. kiełbaski sojowe
. Roślinne pasztety oferuje także Pekpol pod marką Dziarskie Jarskie i ZM Olewnik. Grupa Sokołów prowadzi zaś linię Z Gruntu Dobre - czyli bezmięsne pasty, pasztety, humusy oraz dania gotowe. 
Jak podaje
Rzeczpospolita
powołując się na raport sporządzony przez AT Kearney,
w 2040 r. konwencjonalne mięso będzie odpowiadać tylko za 40 proc. rynku mięsnego
. 35 proc. zajmie mięso z hodowli laboratoryjnej, a 25 proc. będą stanowiły roślinne zamienniki.
Ich udział już w 2025 r. ma wynieść 10 proc. 
W badaniu przeprowadzonym dla serwisu Pyszne.pl 
13 proc. badanych wskazało wegańskie hot dogi czy burgery jako najmodniejsze obecnie dania.

Hej, przypominamy tylko:

1. Szanujemy nawet ostrą dyskusję i wolność słowa, ale nie agresję. Przemocowe treści będą usuwane.

2. W komentarzach można swobodnie używać embedów z mediów społecznościowych.

3. Polecamy założenie konta, dzięki temu możesz zobaczyć wszystkie swoje dyskusje w jednym miejscu i dodać coś (👉 Sortownia), co trafi na stronę główną.

4. Jeżeli chcesz Donalda bez reklam, dołącz do naszych patronów: https://patronite.pl/donaldpl

STRONA GŁÓWNA »
NAJLEPSZE KOMENTARZE TYGODNIA