Wiceminister rolnictwa
Janusz Kowalski
próbuje zachęcać w mediach społecznościowych do kupowania polskich produktów. W jednym z ostatnich postów wyjaśnia, dlaczego
polski makaron jest lepszy od włoskiego
.
"Kupuj polskie produkty od polskich przetwórców! Dzięki temu wspierasz polskich rolników. Zobacz, dlaczego polski makaron z polskich jaj i polskiej mąki jest zdecydowanie lepszy od makaronu włoskiego" - pisze Kowalski.
Jak zauważa polityk Suwerennej Polski, włoski makaron zrobiony jest z twardszej mąki durum, a polski - z miękkiej polskiej mąki pszennej. Poza tym w polskim makaronie są polskie jajka. Do tego włoski makaron dłużej się gotuje. Zdaniem Kowalskiego
"Polacy lubią makaron, który rośnie w trakcie gotowania jest miękki i sprężysty"
, ponieważ spożywają go "głównie do zup". Tymczasem Włosi używają makaronu głównie do drugiego dania.
Pod postem Kowalskiego pojawiło się wiele krytycznych uwag. Komentujący przypominają mu, że w Polsce również produkuje się makaron z pszenicy durum, inni sugerują, że wiceminister nie umie gotować.
Dwa tygodnie temu Kowalski relacjonował swoją wizytę w
wytwórni polskiego makaronu
:
Warto przypomnieć także, że promocja polskiej żywności to jeden z punktów programu wyborczego PiS. Partia chce, aby 2/3 produktów w marketach pochodziło od lokalnych dostawców.